Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πιο επιρρεπείς οι υπέρβαροι στο Αλτσχάιμερ


Περισσότερο επιρρεπείς – έως και τέσσερις φορές- στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ καθώς και άλλων μορφών άνοιας φέρονται οι παχύσαρκοι και γενικά όσοι έχουν παραπανίσια κιλά, σύμφωνα με νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων.


Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ιατρικό ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας "Neurology", διεξήχθη σε δείγμα 8500 διδύμων με αρχική μέση ηλικία 43 ετών και διήρκεσε 30 χρόνια.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές παρατηρήσεις όσοι ήταν υπέρβαροι στην αρχή της έρευνας, ήσαν αυτοί που, μετά από 30 χρόνια, έχοντας υπερβεί πλέον τα 65 έτη, είχαν 80% αυξημένη κατά μέσο όρο πιθανότητα εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους είχαν κανονικό για την ηλικία τους και το ύψος τους βάρος. Ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, έως και κατά 300% εμφάνισαν όσοι ήταν παχύσαρκοι.
Άλλο σημαντικό σημείο της έρευνας αναφέρει ότι η αυξημένη μόρφωση μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας καθώς κάθε έτος πρόσθετης ανώτερης εκπαίδευσης σχετίζεται, κατά μέσο όρο, με μείωση κατά 10% περίπου του κινδύνου για παχυσαρκία, καθώς και με 8% μικρότερο κίνδυνο άνοιας.
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι η παχυσαρκία αποτελεί την αιτία της εκφύλισης του εγκεφάλου, επισημαίνοντας όμως ότι ο έλεγχος του σωματικού λίπους ήδη από την έναρξη της μέσης ηλικίας (μετά τα 40) είναι σημαντικός για την αποφυγή της άνοιας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών στον κόσμο πεθαίνει έχοντας κάποια μορφή άνοιας ενώ 1,6 δισεκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι , με τους περισσότερους εξ αυτών να ζουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου