Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ιταλοί εργάτες αποκάλυψαν ξύλινο πλοίο ηλικίας 2000 ετών

Το πλοίο βγήκε στην στεριά


Τα κατάλοιπα ενός  ξύλινου πλοίου ηλικίας 2000 ετών έφεραν στο φως ιταλοί εργάτες κατά τη διάρκεια κατασκευής  μίας γέφυρας στην Οστια όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Ρώμης. Κι όπως δήλωσε η αρχαιολόγος Αννα  Μαρία Μορέτι υπεύθυνη για την περιοχή της Οστιας «Αυτή  η ανακάλυψη  δείχνει ότι  η ακτογραμμή κατά την Ρωμαϊκή εποχή ήταν περίπου 3-4 χιλιόμετρα πιο βαθιά στο εσωτερικό της ξηράς  από ό,τι είναι σήμερα». Να σημειωθεί ότι η αρχαία Οστια ήταν μία πόλη - λιμάνι  που ιδρύθηκε γύρω στο 500 π.Χ. και ήταν η πρώτη αποικία της Ρώμης.
Το πλοίο υπολογίζεται ότι  είχε περίπου 11 μέτρα μήκος, ήταν δηλαδή ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία πλοία  που  έχουν ανασκαφεί ως τώρα στην Οστια και εντοπίσθηκε τέσσερα  μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Μέχρι στιγμής όμως είναι ορατή μόνο η μία πλευρά του ενώ η πλώρη και η πρύμνη του δεν έχουν διασωθεί.
Ούτως ή άλλως η διατήρηση  ξύλου σε συνθήκες υγρασίας και σε τέτοιο βάθος χρόνου δεν είναι συνηθισμένη, γεγονός  που  επιβάλλει  και ιδιαίτερα  μέτρα  συντήρησης των καταλοίπων από εδώ  και πέρα ώστε να μην καταστραφούν τώρα, που ήρθαν στο φως. «Το έργο της αποκατάστασης είναι πολύ λεπτό, καθώς πρέπει να βρέχουμε συνεχώς το σκάφος  με νερό για να  μην ξεραθεί το ξύλο  και στη συνέχεια θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολύ εξελιγμένες μεθόδους για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά του», προσθέτει  η Αννα  Μαρία Μορέτι.
Για  το λόγο αυτό σταματούν επί του παρόντος και οι εργασίες για τη γέφυρα που θα συνδέει τη σύγχρονη, παραθαλάσσια πόλη της Όστιας με το ψαρολίμανο του Φιουμιτσίνο όπου βρίσκεται το κύριο αεροδρόμιο της Ρώμης. «Πρώτα θα  ολοκληρωθεί η ανασκαφή του πλοίου», όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζιανκάρλο Γκάλαν.

πηγή: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=31236

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου