Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί σε απόγνωση


Από τον γενικό κανόνα της μετάθεσης των οφειλών δεν εξαιρείται ούτε ο χώρος της Παιδείας.
Η περικοπή των επιχορηγήσεων προς τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί επί μήνες η πληρωμή των συμβασιούχων καθηγητών. Περίπου 2.000 είναι οι καθηγητές των πανεπιστημίων που εργάζονται με συμβάσεις και 3.500 των ΤΕΙ. Οι περισσότεροι είναι απλήρωτοι από τις αρχές του χρόνου, καθώς η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και όχι από το δημόσιο λογιστικό.
Η μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ μεσοσταθμικά κατά 16% έχει οδηγήσει τις περισσότερες διοικήσεις σε μετάθεση των υποχρεώσεών τους. Η μείωση είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς οι πληρωμές από τον τακτικό προϋπολογισμό τους πρώτους μήνες του 2011 για τις λειτουργικές δαπάνες περιορίστηκαν στο μισό, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε τα έξοδα στέγασης, φύλαξης και σίτισης. Με εξαίρεση περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως του Αιγαίου και της Κρήτης, τα άλλα ιδρύματα αδυνατούν να καταβάλουν τους μισθούς των συμβασιούχων.
Η κατάσταση στις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν είναι καλύτερη για τους συμβασιούχους. Περίπου 6.000 δάσκαλοι και 20.000 καθηγητές που εργάζονται με συμβάσεις δεν έχουν πληρωθεί από τον Απρίλιο. Στα δημόσια ΙΕΚ οι πληρωμές έχουν σταματήσει από το 2008. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας υποσχέθηκε ότι η καταβολή των δεδουλευμένων θα ξεκινούσε τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί το επόμενο τετράμηνο, ωστόσο το ένταλμα πληρωμής δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Η συνολική δαπάνη υπολογίζεται σε 30 με 35 εκατ. ευρώ και οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εξοφληθεί ανέρχονται σε 3.000. Παγωμένες από πέρυσι είναι οι πιστώσεις για τους ερευνητές (ΕΘΙΑΓΕ, «Δημόκριτος», ΙΓΜΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου