Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Εξοχικό... στην Τουρκία αγόρασαν 10.000 Έλληνες!


Κάποτε η εξοχική κατοικία ήταν το βαρύ πυροβολικό της κτηματαγοράς, σήμερα έχει σιγήσει και αποτελεί δισεπίλυτο γρίφο για το αν και πότε θα κατορθώσει να ανακάμψει.
 
Της Λίνας Τσιρέκα
 
Όπως λένε μεσίτες, μπορεί στο παρελθόν οι γιορτές των Χριστουγέννων να ενεργοποιούσαν τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει επενδυτών προκειμένου να αναζητήσουν την εξοχική κατοικία των ονείρων τους, ωστόσο πλέον η τακτική αυτή αποτελεί μακρινό παρελθόν, τόσο για τους έλληνες όσο και για τους ξένους ενδιαφερόμενους.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα του Βloomberg, ακόμη και εκατομμυριούχοι γυρνούν την πλάτη στις ελληνικές πολυτελείς βίλες καθώς η οικονομία της χώρας μας αλλά και τα δημοσιεύματα που συχνά την παρουσιάζουν ως τον τόπο της… αβεβαιότητας, τους τρομάζει. Ακόμη και οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές πώλησης, το ύψος των οποίων καθορίζεται συνήθως από τη βιασύνη και την ανάγκη που έχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να τα πουλήσουν, δεν φαίνεται να τους ελκύουν.
Την ίδια ώρα, με εκρηκτικούς ρυθμούς ανεβαίνει η αγορά εξοχικών κατοικιών στη γειτονική μας Τουρκία. Το χεράκι τους βάζουν και Έλληνες που ζηλεύουν τα κάλλη της αλλά και τις οικονομικές τιμές, στις οποίες διατίθενται τα ακίνητα.
Όπως προκύπτει από έκθεση της τουρκικής υπηρεσίας κτηματογράφησης για τις αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία τετραετία στην Τουρκία από ξένους, οι Έλληνες έχουν αποκτήσει 9.954 παραθεριστικές κατοικίες, κατέχοντας την τρίτη θέση, μετά τους Βρετανούς και τους Γερμανούς. Τα σκήπτρα των προτιμήσεων για τους έλληνες αγοραστές κρατούν η Αττάλεια και η Αλικαρνασσός, οι οποίες εκτός των άλλων διαθέτουν και καλή σύνδεση με τα ελληνικά παράλια. Όπως λένε γνώστες της αγοράς, η τιμή του τ.μ. για μία κατοικία στα τουρκικά παράλια μπορεί να κυμαίνεται από 1.000 - 1.300 ευρώ/τ.μ. όταν στα ελληνικά νησιά συνήθως ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ/τ.μ.
Πέραν των δελεαστικών τιμών στις οποίες προσφέρονται, τα εξοχικά στην Τουρκία, συνήθως, βρίσκονται σε οικιστικά συγκροτήματα που διαθέτουν πολυάριθμες παρεχόμενες υπηρεσίες μεταξύ άλλων και… ελικοδρόμια.

Έχει βγει η χώρα από τον χάρτη…
Σχεδόν ανύπαρκτο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ανάκαμψης της αγοράς εξοχικών, το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής Χ. Χαραλαμπόπουλος. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανή η περαιτέρω μείωση των τιμών σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος επισημαίνει ότι η αγορά των εξοχικών καταγράφει πτώση 15% έως 20%. Αντίστοιχη είναι η πτώση και στη Χαλκιδική, όπου κατά περίπτωση σε κάποιες περιοχές η μείωση της ζήτησης είναι μεγαλύτερη. Οι Θεσσαλονικείς που κάποτε σφάζονταν στα τρία πόδια του αγαπημένου τους θέρετρου, πλέον δεν φαίνονται διατεθειμένοι ούτε για μία διερευνητική αναζήτηση. Αλλά και η κοντινή μας Νέα Καλλικράτεια, που γνώρισε μεγάλη ανοικοδόμηση καθώς λόγω της εγγύτητάς της στη Θεσσαλονίκη επιλεγόταν πολύ συχνά, πλέον έχει βγει από το μικροσκόπιο των εν δυνάμει επενδυτών.
Χαρακτηριστική είναι έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που καταδεικνύει ότι οι έλληνες δεν προγραμματίζουν ούτε στο μέλλον να αποκτήσουν εξοχική κατοικία. Συγκεκριμένα το 67,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν θα αγοράσει εξοχικό την επόμενη διετία, ενώ το 21,6% ότι πιθανόν δεν θα αγοράσει. Συνολικά 9 στους 10 ερωτηθέντες (το 89%) δεν θα στραφεί στην παραθεριστική κατοικία.

Και οι Βορειοευρωπαίοι απέχουν από την Ελλάδα
Την ίδια ώρα και οι περίφημοι αλλοδαποί από τη ΝΑ Ευρώπη και τη Ρωσία φαίνεται να είναι φειδωλοί στις αγορές τους, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που διαθέτουν υπέρογκα ποσά για αγορά οικοπέδων αλλά και πολυτελών εξοχικών. Και οι περίφημοι αγοραστές από τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως συνταξιούχοι, που είχαν νιώσει έντονη έλξη για τη Χαλκιδική αλλά και πολλά από τα ελληνικά νησιά απέχουν καθώς μια σειρά από προβλήματα, νομικής, γραφειοκρατικής, πολεοδομικής ή φορολογικής υφής τούς έχουν απομακρύνει. Οι προβλέψεις του παρελθόντος που έκαναν λόγο για πωλήσεις 1 εκατ. εξοχικών σε βάθος χρόνου φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2000 - 2007 μια σειρά από συγκυρίες, όπως τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και οι ανέλπιστα υψηλές ανατιμήσεις των ευρωπαϊκών κτηματαγορών επέτρεψαν σε δεκάδες χιλιάδες Βορειοευρωπαίους να κάνουν το όνειρο ενός εξοχικού στη Μεσόγειο πραγματικότητα. Υπολογίζεται ότι την εν λόγω περίοδο πουλήθηκαν στην Νότια Ευρώπη πάνω από 500.000 εξοχικές κατοικίες συνολικής αξίας 120 δισ. ευρώ. Η χώρα μας κατόρθωσε να… διαθέσει την τετραετία 2003 - 2007 12.000 κατοικίες σε αλλοδαπούς, κυρίως πολίτες της Ε.Ε., συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Οι 12.000 εξοχικές κατοικίες απέχουν μακράν από τις 45.000 εξοχικές κατοικίες που πωλήθηκαν ανά έτος κατά την ίδια περίοδο στην Ισπανία, ενώ επίσης υπολείπεται έναντι της Κύπρου (8.000 κατοικίες κατ’ έτος τη συγκεκριμένη περίοδο).

Τους θέλουμε αλλά τους διώχνουμε…
Όπως λένε εκπρόσωποι της κτηματαγοράς, «ενώ όλοι παραδεχόμαστε τη σημασία της κτηματαγοράς και δη της αγοράς εξοχικών για την οικονομία, εντούτοις η πολιτεία δεν κάνει τίποτε για να τους… κερδίσει». Σύμφωνα με τους ίδιους, «η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος μεταβίβασης ακινήτων στην Ευρώπη. Μια γενναία μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και ΦΠΑ σε περίπτωση εισαγωγής συναλλάγματος θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλαπλάσιων δυνητικών αγοραστών». Επιπλέον, ανεξήγητη παραμένει η καθυστέρηση που μεσολαβεί μέχρις ότου οι υπήκοοι εκτός Ε.Ε. λάβουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πράσινο φως προκειμένου να επενδύσουν στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ματαιώθηκαν συμφωνίες καθώς η πολυπόθητη άδεια φαινόταν ότι δεν έρθει ποτέ. Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Ρόδος, η Κέρκυρα κ.ά. χάνουν μέρα με τη μέρα επενδυτές, κάποιοι εκ των οποίων ενδιαφέρονται για μεγάλες επενδύσεις σε οικιστικά συγκροτήματα ή ξενοδοχειακά.


Και πολύ καλά έκανε ο κόσμος που προτίμησε Τουρκία..Όχι μόνο για αγορά εξοχικών κατοικιών αλλά και για διακοπές..Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλύτερα από τουρισμό από μας..Όσο για τη χαλκιδική να μη πούμε...Το' χουν ξεφτιλίσει, ειδικά στο πρώτο πόδι..Όλα πανάκριβα και ποιότητα μηδέν.. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου