Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Πρόστιμα 1.000 - 50.000 ευρώ για όσους δεν απογραφούν


Της Ιφιγενειας Διαμαντη

Δεν προτίθεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή να επικαλεστεί τη σχετική διάταξη νόμου και να επιβάλλει πρόστιμα σε ιδιώτες που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στη γενική απογραφή του πληθυσμού, η οποία θα διεξαχθεί μεταξύ 10 και 24 Μαΐου, ανέφεραν χθες στην «Κ» καλά πληροφορημένες πηγές. Η ΕΛΣΤΑΤ «επαφίεται στο φιλότιμο και στην υποχρέωση των κατοίκων της χώρας να δώσουν έγκυρες πληροφορίες για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για τη χώρα», συμπλήρωσαν.
Ωστόσο, ο νέος νόμος 3832/ 2010 προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου από 1.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ για μη παροχή στοιχείων από φυσικά πρόσωπα, φορείς ή αντιπροσώπους φορέων. Υπενθυμίζεται ότι η απογραφή του πληθυσμού είναι υποχρεωτική, δίχως ο όρος να αφυπνίζει αρνητικούς συνειρμούς. Αλλωστε, για πρώτη φορά φέτος, η δεκαπενθήμερη διάρκειά της, προσφέρει το χρονικό περιθώριο προγραμματισμού ραντεβού με τους απογραφείς, αν δεν βρουν τους ενοίκους σπίτι τους στην πρώτη τους επίσκεψη, δυνατότητα την οποία μπορούν οι απογραφόμενοι να αξιοποιήσουν.
Αρκετά υψηλότερα πρόστιμα μεταξύ 10.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ προβλέπονται για τους απογραφείς, στην περίπτωση που παραβιάσουν το απόρρητο των στοιχείων που θα συλλέξουν κατά τις 25λεπτης διάρκειας συνεντεύξεις με τους κατοίκους της χώρας για τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων.
Τι ισχύει διεθνώς
Καθορισμός προστίμων προβλέπεται και σε άλλες χώρες, αναδεικνύοντας τη βαρύνουσα σημασία της απογραφής του πληθυσμού. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Ιντερνετ δείχνει ότι τα πρόστιμα κυμαίνονται σε διαφορετικά επίπεδα. Στην Κροατία, προβλέπεται πρόστιμο από 40 έως 110 ευρώ για όσους κατοίκους δηλώσουν ψευδή στοιχεία ή αποφύγουν να απαντήσουν στα ερωτήματα των απογραφέων, ενώ για τους ίδιους τους απογραφείς προβλέπεται πρόστιμο έως και 2.700 ευρώ για διαρροή των πληροφοριών που συνέλεξαν ή λανθασμένη εισαγωγή στοιχείων στις φόρμες συμπλήρωσης. Στις ΗΠΑ, όπου οι κάτοικοι συμπληρώνουν μόνοι τους τα έντυπα και κατόπιν οι κρατικές υπηρεσίες επικοινωνούν μαζί τους, τα πρόστιμα ξεκινούν από 68 ευρώ για όσους αρνηθούν να απαντήσουν σε όλα ή ορισμένα ερωτήματα, ανέρχονται σε 340 ευρώ αν δώσουν λανθασμένα στοιχεία και φθάνουν τα 680 ευρώ αν παράσχουν εσκεμμένα λανθασμένες πληροφορίες, ώστε να αλλοιώσουν τα δημογραφικά στοιχεία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα πρόστιμα φθάνουν τα 1.100 ευρώ για όσα νοικοκυριά δεν συμπληρώσουν τα έντυπα. Για την απογραφή θα εργαστούν περίπου 68.000 άτομα (55.000 απογραφείς και 13.000 τομεάρχες). Θα έχουν υπό την ευθύνη τους την καταγραφή 150 κατοικιών σε 15 ημέρες. Μέχρι χθες το βράδυ, δεν είχε τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα www.apografi2011.gr.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου