Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Αμερικάνικο το καλύτερο ουίσκι σε όλο τον κόσμο

Από σίκαλη. Ο Τζιμ Μάρεϊ, συγγραφέας  της «Βίβλου του Ουίσκι», θεωρεί ότι για  το 2010 το καλύτερο ουίσκι του κόσμου προέρχεται από το Κεντάκι


Ήταν κάποτε το ποτό που λάτρευαν οι διψασμένοι καουμπόηδες και το έκανε διάσημο ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ στην ταινία «Ο μεγάλος ύπνος». Στη συνέχεια, η ποτοαπαγόρευση έστρεψε την Αμερική προς το λιγότερο απαιτητικό μπέρμπον. Όμως τώρα το ράι, το ουίσκι από σίκαλη, επιστρέφει και μάλιστα αναδεικνύεται στο κορυφαίο του κόσμου. 
Η έκδοση του 2010 της «Βίβλου του Ουίσκι» (Whisky Βible), το βιβλίο για τα ουίσκι που κάνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία, χαρακτήρισε το Sazerac Rye 18 ετών από το Κεντάκι ως το καλύτερο που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά. Ξεχώρισε ανάμεσα σε 3.850 ουίσκι, στα οποία περιλαμβάνονταν το Αrdbeg Supernova από το νησί Άιλα των Εβρίδων, το πιο «καπνιστό» ουίσκι που έγινε ποτέ και το οποίο κυριαρχούσε τα τρία τελευταία χρόνια στα βραβεία. 

Ο συγγραφέας της «Βίβλου του Ουίσκι», ο Τζιμ Μάρεϊ, γράφει για το Sazerac Rye 18 ετών, η απόσταξη του οποίου γίνεται στο ιστορικό αποστακτήριο Βuffalo Τrace, ότι η ποιότητά του «έχει φτάσει σε πρωτόγνωρα ύψη». «Κερδίζοντας όλους τους άλλους τύπους ουίσκι στον κόσμο, το Sazerac 18 ετών έβαλε πολύ ψηλά τον πήχυ για τα ουίσκι από σίκαλη», λέει ο Μάρεϊ. 

Ενώ το αμερικανικό αποστακτήριο κατέλαβε την επίζηλη πρώτη θέση με συνολική βαθμολογία 97,5 στα 100, την τρίτη θέση πήρε το Αmrut Fusion από την Μπανγκαλόρ της Ινδίας με 97 βαθμούς στους 100. Ο Μάρεϊ εγκωμίασε τη «μυστικιστική πολυπλοκότητά του», αναγνωρίζοντας έτσι τη δεύτερη πιο πολυάνθρωπη χώρα στον κόσμο ως σημαντική παραγωγό ουίσκι. 

Η αμφισβήτηση


Η έλευση του ινδικής παραγωγής Αmrut, το οποίο κοστίζει 34 στερλίνες, λιγότερο από το μισό της τιμής του Sazerac Rye (89 στερλίνες) ή του κορυφαίου σκωτσέζικου Αrdbeg Supernova (95 στερλίνες), επιβεβαιώνει μια αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Σκωτίας στη διεθνή αγορά του ουίσκι. (Το γιαπωνέζικο μολτ Υoichi αναγορεύθηκε πέρυσι το καλύτερο στον κόσμο από το «Whiskey Μagazine»). Ο Μάρεϊ επισημαίνει πως «εξακολουθεί να υπάρχει μια περιφρονητική στάση σε μερικούς κύκλους πως, αν το ουίσκι δεν είναι φτιαγμένο στη Σκωτία, τότε για κάποιο λόγο δεν είναι σωστό ουίσκι. Όμως κυκλοφορούν πολλά σκωτσέζικα ουίσκι που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλά. Ας ελπίσουμε πως η άφιξη του ινδικού ουίσκι θα αφυπνίσει τους Σκωτσέζους. Αν αυτοί οι τύποι στην Μπανγκαλόρ μπορούν να παράγουν εξαιρετικό, παγκοσμίου επιπέδου ουίσκι, τότε γιατί δεν μπορούν τα σκωτσέζικα αποστακτήρια; Συχνά η απάντηση είναι πως τα αποστακτήρια δεν δίνουν τη μεγάλη προσοχή που χρειάζεται στα βαρέλια που επιλέγουν, πως η παραγωγή του ουίσκι έχει γίνει θέμα αριθμών γι΄ αυτά».

Το ουίσκι ράι φτιάχνεται από χυλό που αποτελείται κατά 51% από σίκαλη- σε σύγκριση με το πιο γλυκό και γεμάτο μπέρμπον, που παράγεται από καλαμπόκι. Τα σκωτσέζικα ουίσκι περιέχουν κριθάρι και βύνη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου