Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Ιστορία του προφυλακτικού...Θρησκευτικές αντιδράσεις..Και άλλες χρήσεις..


Ιστορία του προφυλακτικού

Προφυλακτικό του 1900


Η παλιότερη απεικόνιση προφυλακτικών είναι 12-15.000 ετών και βρέθηκε σε σπηλιά στην Γαλλία. Μια άλλη εικόνα 3.000 ετών βρέθηκε στην Αίγυπτο .
Κατά τη νεότερη εποχή προφυλακτικά κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1640 στην Αγγλία. Ήταν φτιαγμένα από έντερα ζώων και μάλλον χρησιμοποιούνταν για προστασία από ασθένειες. 
Λινά προφυλακτικά χρησιμοποιούσε ο Καζανόβας τον 18ο αιώνα.  Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Η μαζική παραγωγή προφυλακτικών (από καουτσούκ) άρχισε το 1843.  Ήταν ακριβά και δύσχρηστα για αυτό ξεπεράστηκαν από τα προφυλακτικά από λάτεξ που παράχθηκαν την δεκαετία του 30.

Θρησκευτικές αντιδράσεις

Όπως κάθε μορφή ελέγχου γεννήσεων, τα προφυλακτικά καταδικάζονται από την Καθολική Εκκλησία, κάποιες Προτεσταντικές εκκλησίες και πολλά Ινδουϊστικά ρεύματα, κυρίως λόγω της πίστης του σκοπού της σεξουαλικής πράξης μόνο για την διαιώνιση του είδους. Οι απόψεις των εκπροσώπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Ιουδαϊσμού, του Ισλάμ και του Βουδισμού διαφέρουν κατά άτομο.

H αντίθεση κυρίως έγκειται στο ότι αρκετές θρησκείες αντιλαμβάνονται την σεξουαλική επαφή μόνο ως πράξη αναπαραγωγής, που χάνει το νόημα της με την χρήση του προφυλακτικού.

Νόμοι και πολιτικές περιορισμού χρήσης προφυλακτικών

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία τα προφυλακτικά ήταν διαθέσιμα μόνο με ιατρική συνταγή μέχρι το 1985. Ύστερα έγιναν ελεύθερα στα ενήλικα άτομα αλλά πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία. Από το 1993τόσο το όριο ηλικίας όσο και ο περιορισμός στα σημεία πώλησης άρθηκαν.

Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες δεν τίθεται νομικό κώλυμα. Εντούτοις η Καθολική Εκκλησία, που κατέχει μεγάλο έρεισμα, απαγορεύει την προώθηση προφυλακτικών με κάθε τρόπο. Το 2004απαγορεύτηκε από τοπικούς παράγοντες ακόμα και στους γιατρούς να προτείνουν τη χρήση προφυλακτικών. 

Σομαλία

Το 2003 κηρύχτηκε παράνομη η πώληση ή η χρήση προφυλακτικών στη Σομαλία. Η ποινή προβλέπει ακόμα και λιθοβολισμό.


Και άλλες χρήσεις

  • Ο Αμερικανικός Στρατός από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιεί προφυλακτικά για την προστασία των πυρομαχικών από την υγρασία, την άμμο και την βροχή.
  • Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκαν και στην συγκέντρωση των ούρων τον πιλότων των Βομβαρδιστικών Αεροπλάνων.
  • Χρησιμοποιούνται για συγκέντρωση νερού σε έκτακτες περιπτώσεις
  • Χρησιμοποιούνται σαν κρυψώνες για εμπόριο ναρκωτικών.
  • Όσοι ταξιδεύουν στην Νότια Αμερική και χρειαστεί να διασχίσουν κάποιο ποτάμι τα χρησιμοποιούν για να αποφύγουν την είσοδο στην ουρήθρα του μικρού ψαριού Καντιρού που προσελκύεται από το αίμα και τα ούρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου